In deze column hebben we het met enige regelmaat gehad over het belang van de kinderen bij een scheiding of bij het verbreken van een relatie. Het is de plicht van ouders om na te denken over de gevolgen voor de kinderen van het besluit dat de ouders hebben genomen. Te denken valt dan aan vragen als; bij wie blijven de kinderen, welke omgangsregeling wordt er afgesproken, hoe worden de vakanties en de feestdagen verdeeld en hoe worden de kosten van de kinderen verdeeld.
Naast de kinderen spelen echter ook vaak huisdieren een belangrijke en emotionele rol in het gezin. Hoe raar het ook klinkt: voor de wet is een huisdier geen object, maar wordt het bij een scheiding wel behandeld als een object. Bij een (echt)scheiding heeft een huisdier dezelfde positie als alle andere objecten die verdeeld moeten worden, zoals de bank en de kast. Het maken van afspraken over een huisdier roept veel meer emoties op dan het maken van afspraken over wie de magnetron meeneemt. Een huisdier is immers vaak een volwaardig gezinslid.
Een wettelijk recht op omgang met een huisdier is er niet. Gevolg hiervan is dat de eigenaren zelf bepalen wat er moet gebeuren. Als je in gemeenschap van goederen bent gehuwd dan zijn alle bezittingen -en dus ook het huisdier- gemeenschappelijk. Ben je na 1 januari 2018 getrouwd (vanaf die datum ben je automatisch getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen als je van tevoren geen huwelijkse voorwaarden bij de notaris hebt opgesteld) dan is het huisdier in principe van de partner die het dier al had voordat het huwelijk werd voltrokken.
Over de vraag bij wie het huisdier na de scheiding mag blijven worden best veel procedures gevoerd. De rechter maakt dan een belangenafweging en beantwoordt vragen als; wie heeft de beste band met het dier, wie verzorgt het dier het meest, wie betaalt het meeste voor het dier, bij wie heeft het dier de meeste ruimte, bij wie is het dier het minst alleen, zijn de kinderen gehecht aan het dier etc.
Komen jullie er onderling niet uit bij wie je huisdier zal verblijven na een scheiding dan is het mogelijk via de rechter te proberen een omgangsregeling met je huisdier te laten vastleggen. Vaak gaat het over honden en poezen, maar inmiddels heeft de rechter over vrijwel alle huisdieren moeten oordelen. Uiteraard verdient het de voorkeur om niet alleen over de kinderen, maar ook over de huisdieren in onderling overleg tot een goede mens- en diervriendelijke oplossing te komen. Meer weten of ondersteuning nodig, neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
2021-2024 SPOOR60 Surlinio®