Bron: Verder Online
samenwonende stellen vaker in problemen bij relatiebreuk
Den Haag – 6 september 2024 – Het aantal samenwonenden stijgt, maar het aantal samenlevingscontracten neemt niet toe. Begin dit jaar had 44,2% van de Nederlanders de burgerlijke staat ‘gehuwd’. Hieronder valt ook het geregistreerd partnerschap. Driekwart van de samenwonende stellen heeft een bewuste keuze gemaakt om niet te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, maar bij een breuk heeft 47% van hen spijt dat er vooraf niet betere financiële en juridische afspraken gemaakt zijn. De Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) vroeg onderzoeksbureau Motivaction onderzoek te doen naar de ervaringen van 479 samenwoners die in de afgelopen jaren uit elkaar zijn gegaan.
Indexeringspercentage 2024 is 6,2%; wat betekent dat voor u?
Ieder jaar veranderen de lonen en de prijzen vanwege inflatie; alimentatiebedragen moeten daarom jaarlijks worden aangepast. De overheid berekent met welk percentage deze bedragen moeten worden verhoogd, waarna de minister van Justitie dit via de Staatscourant bekend maakt.
Betrek kinderen bij het opstellen van een ouderschapsplan
Den Haag – 8 september 2023 – Het verplichte ouderschapsplan bij scheiding bestaat vijftien jaar. Hoog tijd voor de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS), ontwerper van het meest gebruikte model ouderschapsplan, om het plan te evalueren en het model te vernieuwen en aan te passen aan de huidige tijd. Uit onderzoek onder 463 gescheiden ouders blijkt het ouderschapsplan een welkome leidraad in een moeilijke periode. Meer dan de helft van de gescheiden ouders vindt het zelfs een goed idee om al tijdens de relatie afspraken te maken over de kinderen. Opvallend is dat kinderen in 56% van de gevallen niet betrokken worden bij het maken van de afspraken voor het ouderschapsplan, iets wat de vFAS wel voorstaat.
Beleidswijziging SVB levert extra strijd bij scheiding op
Met het doorvoeren van een beleidswijziging ten aanzien van kinderbijslag en co-ouderschap, veroorzaakt de Sociale Verzekeringsbank een volgende strijd tussen gescheiden ouders met kinderen. In haar besluitvorming laat SVB duidelijk doorklinken niet te weten hoe om te gaan met kinderbijslag in relatie tot kinderalimentatie. De Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) verzoekt de SVB daarom met klem om haar beleid aan te laten sluiten bij de regels voor kinderalimentatie.
Reflectietraject: bijstand advocaat draagt bij aan rust en betere rechtsbescherming
Den Haag – 2 februari 2023 – Voor de familie- en jeugdrechters van de rechtbanken en gerechtshoven is de kinderopvangtoeslagaffaire aanleiding geweest om te reflecteren op hun werk. Een reflectiecommissie is in april 2022 van start gegaan; vandaag presenteerde zij het onderzoeksrapport ‘Recht Doen aan Kinderen en Ouders’. De Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) onderschrijft de conclusies, in het bijzonder voor wat betreft het belang van goed feitenonderzoek, het betrekken van de kinderen en de procedurele rechtvaardigheid waar het gaat om beslissingen die diep ingrijpen op het familie- en gezinsleven.
Geen wettelijke basis uitgekleed ouderlijk gezag
De overheid vindt het belangrijk dat gezamenlijk gezag makkelijker wordt geregeld. Per 1 januari 2023 wijzigt daarom de wet en geldt automatisch gezamenlijk gezag bij erkenning. Hiermee loopt Nederland in lijn met de wetgeving in omringende landen. De Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) onderschrijft dat gezamenlijk gezag door erkenning recht doet aan de juridische positie van de niet-gehuwde of geregistreerde partner van de moeder.
Aantal kindvriendelijke uitspraken groeit
Den Haag – 1 november 2022 – Familierechtadvocaten zien het aantal kindvriendelijke uitspraken groeien. Vooral bij de zorgverdeling worden kinderen door de rechter gehoord of mogen een brief schrijven aan de rechter. Kindvriendelijke uitspraken passen in een trend. Hiermee komen rechters tegemoet aan de wettelijke waarborging dat het kind moet worden gehoord. Vandaag is het honderd jaar geleden dat de Burgerlijke Kinderwet werd uitgebreid door de invoering van de ondertoezichtstelling. Een interview met onder andere de voorzitter van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS), krijgt deze dag extra aandacht in het juridisch magazine Mr.
Nieuw wetsvoorstel geeft opa's en oma's meer kans op een omgangsregeling met de kleinkinderen
Niet alleen voor ouders zelf, maar ook voor grootouders is de scheiding van hun kinderen een ingrijpende aangelegenheid. Er kan van alles veranderen in de omgang met de kleinkinderen. Wanneer het contact ongewild wordt verbroken, hebben opa's en oma's de mogelijkheid de rechter om een omgangsregeling te vragen.
Automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag bij erkenning
De Eerste Kamer heeft op dinsdag 22 maart ingestemd met het wetsvoorstel waarmee ook ongehuwde partners bij erkenning van hun kind het wettelijke gezamenlijke gezag kunnen krijgen. De initiatiefnemers van dit wetsvoorstel zijn van mening dat de huidige wetgeving niet goed meer aansluit op de behoefte van de veranderde samenleving, waarbij verschillende samenlevingsvormen steeds gangbaarder zijn geworden.
Scheiden? Verdeel ook uw schadevrije jaren!
Vanaf 1 januari 2022 wordt het mogelijk om opgebouwde schadevrije jaren te verdelen als u gaat scheiden. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars vandaag bekendgemaakt.
Aantal echtscheidingen in 2020 inderdaad gedaald
Het CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek, publiceert jaarlijks het aantal echtscheidingen dat in Nederland is uitgesproken. Onlangs zijn de cijfers over het jaar 2020 bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat het aantal echtscheidingen is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Geen verrassing voor de familierechtadvocaten van de vFAS.
2021-2024 SPOOR60 Surlinio®