Als je gaat scheiden en je hebt samen kinderen, dan zul je als ouders met elkaar afspraken moeten maken over hoe je kosten van je kinderen na scheiding gaat verdelen. Er zijn veel factoren waar rekening mee wordt gehouden, zoals: hoogte van het oorspronkelijke gezinsinkomen, hoeveel kinderen je hebt, leeftijd van de kinderen, wijze van zorgverdeling na scheiding, inkomens van beide ouders, kosten kinderopvang, rechten op fiscale tegemoetkomingen, aflossing op bepaalde schulden, etc.
Je kunt er als ouders samen voor kiezen om bepaalde kosten voor je kinderen na de scheiding te laten lopen via een kinderrekening. Je stort allebei elke maand een bepaald bedrag en/of de kinderbijslag en fiscale toeslagen op de kinderrekening. Van de kinderrekening worden dan nader af te spreken kosten voor de kinderen betaald. Beide ouders hebben een pinpas en toegang tot deze rekening. Het is bij deze constructie wel noodzakelijk dat je als ouders goed kunt overleggen met elkaar.
Kies je niet voor de kinderrekening dan is het meestal zo dat één ouder een maandelijkse bijdrage, de kinderalimentatie, aan de andere ouder betaalt waarmee een deel van de kosten van de kinderen wordt gedekt. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van alle omstandigheden en verschilt per geval. Meestal is het in deze situatie zo dat de ouder die kinderalimentatie ontvangt alle kosten voor de kinderen betaalt, met uitzondering van de kosten die de andere ouder maakt voor de kinderen in de tijd dat de kinderen bij hem/haar zijn (eten, uitjes, vakanties, etc.).
Daarnaast kun je aanvullende afspraken maken over hoe je samen incidentele, hoge uitgaven t.b.v. de kinderen verdeelt. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een laptop voor school, een fiets, medische kosten die niet gedekt worden door de ziektekostenverzekering, etc.
Hoewel er richtlijnen zijn om de verdeling van de kosten van de kinderen na een scheiding te berekenen, blijft het maatwerk. Het is verstandig je goed te laten adviseren over de mogelijkheden en valkuilen zodat je goed kunt onderzoeken welke aanpak het beste bij jullie situatie past.
De afspraken kunnen worden vastgelegd in een Ouderschapsplan. Komen jullie er niet uit dan kan de zaak aan de rechter worden voorgelegd.
Heb je vragen over kinderalimentatie, of over scheiding in het algemeen? Neem gerust contact met ons op, wij ondersteunen je graag.
2021-2024 SPOOR60 Surlinio®