Kinderen in de knel

Kinderen in de knel

Als je in een scheidingssituatie belandt staat je wereld op zijn kop. Emoties in alle soorten en maten zorgen ervoor dat je uit balans raakt. Je reageert in deze periode vaak vanuit je primaire emotie en dat is logisch. Het zorgt er voor dat je soms dingen zegt of doet vanuit je eigen boosheid, verdriet of frustratie. Of misschien ben je wel even helemaal de regie over je eigen leven kwijt.

Als je samen kinderen hebt krijgen zij veel mee van jullie emoties voor en tijdens het scheidingsproces. Dat doet veel met een kind en elk kind heeft zo zijn/haar eigen manier om met die situatie om te gaan. Het ene kind wordt heel stil en trekt zich terug, het andere kind wordt juist heel druk. Kinderen gaan in de overleefstand; zij willen niets liever dan blije, onbezorgde ouders, die gewoon bij elkaar blijven. Kinderen denken vaak dat de scheiding van hun ouders hun schuld is.

Zij zullen er vaak alles aan doen om het hun ouders naar de zin te maken, hen blij te zien en het vertrouwde gezin samen te houden. Kinderen kunnen “please” gedrag gaan vertonen, kunnen de clown gaan spelen of gaan veel meer verantwoordelijkheid dragen dan zij als kind aankunnen.

Kinderen raken daardoor in de knel en dat is niet altijd direct zichtbaar. Zeker niet als je als ouder al genoeg met jezelf te stellen hebt. Kinderen kunnen dan te maken krijgen met een verstoorde ontwikkeling en allerlei (gedrags)problemen. Je kunt je kinderen helpen door te laten weten dat de scheiding niet hun schuld is. Het beste vertellen jullie dat als ouders samen aan de kinderen samen en niet los van elkaar.

Als het jullie lukt om als ouders een gezamenlijk spoor te pakken in het belang van de kinderen geef je jullie kinderen een groot cadeau: het in vrijheid en onvoorwaardelijk mogen houden van beide ouders, ook na een scheiding.

Bij SPOOR60 begeleiden wij je graag om te kijken hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Terug naar overzicht