Paraplugesprek bij scheiding

Paraplugesprek bij scheiding

Als een scheiding onvermijdelijk is en er zijn gezamenlijke kinderen, dan is het voeren van een paraplugesprek met de kinderen, in welke leeftijd ook, een belangrijk moment. In een paraplugesprek informeren ouders samen de kinderen over de scheiding en stellen zij hen gerust over de veranderingen die er komen gaan. De ouders vormen als het ware een beschermende paraplu voor de kinderen.

Het is belangrijk om in het paraplugesprek begrip en openheid te laten zien aan de kinderen, waarbij duidelijk wordt gemaakt dat de scheiding niet hun schuld is. Aan de kinderen moet worden uitgelegd dat de ouders allebei evenveel van hen houden en zullen blijven houden, ook na de scheiding. Kinderen zijn geneigd de schuld van de scheiding bij zichzelf te zoeken en hebben het nodig om van beide ouders samen te horen dat dit niet zo is.

Belangrijk is ook dat de kinderen het besef krijgen dat het gezin na de scheiding niet meer allemaal in één huis zal wonen. Het is goed de kinderen in het paraplugesprek aan te moedigen vragen te stellen en aan te geven dat het oké is om hun gevoelens te uiten. Leg de kinderen uit dat het heel normaal is als zij zich verdrietig, boos of in verwarring voelen en stel hen gerust.

Daarnaast is het belangrijk de kinderen te betrekken bij beslissingen die hen aangaan, zoals bijvoorbeeld hoe de zorgregeling eruit zal gaan zien, hoe gaat het verder met school, sport, e.d. en hoe gaat hun nieuwe huis/kamer eruit zien? Dat geeft de kinderen een gevoel van controle en help hen zich gehoord en gezien te voelen.

Ouders leggen in een paraplugesprek uit hoe de nieuwe situatie er uit al gaan zien, uiteraard als daar al iets concreets over gezegd kan worden. De kinderen worden op hun eigen niveau mee genomen in welke veranderingen er zullen gaan komen. Belangrijk is open te blijven communiceren met de kinderen in deze ook voor hen moeilijke en verwarrende periode, zodat zij zich vrij kunnen voelen om hun vragen en zorgen met ouders te delen. Voor kinderen is het heel fijn om te zien en te horen dat allebei hun ouders hun best doen om samen als ouders er voor hen te zijn.

Het is niet eenvoudig om in een stressvolle periode rond een scheiding de rust en juiste toon te vinden om samen met jullie kinderen in gesprek te gaan. Bij SPOOR60 adviseren en begeleiden we jullie graag, ook in een volledig scheidingstraject. Voor informatie of een gratis kennismakingsgesprek kun je contact met ons opnemen.

Terug naar overzicht