Een (echt)scheiding heeft grote gevolgen in veel opzichten. Als je ouders bent van minderjarige kinderen zul je moeten nadenken over hoe jullie het als ouders voor jullie kinderen willen regelen na de scheiding. Het is zelfs wettelijk verplicht om in het kader van een (echt)scheiding de afspraken rondom de kinderen vast te leggen in een Ouderschapsplan.
Zonder Ouderschapsplan wordt er in beginsel geen echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap uitgesproken door een rechter. Dat heeft een reden; de wetgever vindt het belangrijk dat partners met minderjarige kinderen vooral eerst zelf (zoveel mogelijk in overleg met hun kinderen, zeker als deze 12 jaar of ouder zijn) proberen afspraken te maken die in het belang van de kinderen zijn.
Dat is best een uitdaging. Je bent zelf bezig met het proces van afscheid nemen van je partner en je relatie. Dan is het moeilijk om ook oog te hebben en houden voor de belangen van je kinderen. Soms zijn de belangen van je kinderen niet persé dezelfde als je eigen belangen, ook al lijkt dat wel zo.
Het is lastig om je eigen emotionele kleuring tijdens een scheidingsproces buiten de te maken afspraken voor de kinderen te laten. Dat is menselijk en logisch. Het is echter wel goed om in een dergelijk traject een objectieve professional in te schakelen die je kan vertellen wat kinderen in het algemeen en jullie kinderen in het bijzonder nodig hebben en waar je als ouders alert op kunt zijn.
Vaak woon je als ouders na een scheiding niet meer onder hetzelfde dak en zijn er twee huizen voor de kinderen, die allebei een Thuis voor hen horen te zijn. Lukt het jullie om in elkaar buurt te blijven wonen? Dat geeft mogelijkheden om de zorg voor de kinderen intensief samen te blijven delen, misschien zelfs in een co-ouderschap waarbij de kinderen ongeveer evenveel bij de ene als de andere ouder zijn. Woon je wat verder weg van elkaar dan is een co-ouderschap een grotere uitdaging, maar niets is onmogelijk. Ook kan er -tijdelijk- een birdnestingsregeling worden afgesproken, waarbij de kinderen in 1 huis blijven wonen en de ouders in en uit “vliegen” en de zorg om en om delen.
Het gaat erom dat de kinderen (en ook jullie als ouders) zich prettig zullen voelen bij de nieuwe afspraken. Een zorgregeling met elkaar afspreken is maatwerk en hangt van veel omstandigheden af. Wil je graag meer informatie of begeleiding bij het maken van zorgregelingsafspraken voor je kinderen? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.
2021-2024 SPOOR60 Surlinio®